Iedere voetballiefhebber weet dat je elk weekend voor topvoetbal terecht kunt in het San Siro in Milaan, ofwel het Stadio Giuseppe Meazza, zoals het stadion officieel heet. Inter en AC Milan spelen hier afwisselend hun thuiswedstrijden. In het stadion is ook een museum gevestigd, dat aan de historie van beide topclubs gewijd is.

 

Het beroemde trainingscentrum Milanello van AC Milan ligt in het ten zuiden van Varese gelegen Carnago. Dichterbij het Comomeer ligt het trainingscentrum van Inter, in Appiano Gentile (31 km van Nesso). Anders dan in Nederland zijn trainingen in Italie slechts zelden vrij toegankelijk.

 

Villa Belinzaghi

 

Natuurlijk is het Lago di Como ook een geliefd woonoord voor de sterren van Inter en Milan. Ook Clarence Seedorf woonde in Cernobbio in Villa Belinzaghi (die hij ooit overnam van Aron Winter) aan de oevers van het meer, maar hij verkocht de villa in 2008 aan Silvio Berlusconi. De president diende 12 miljoen te betalen voor Villa Belinzaghi (zie foto), die overigens niet naar Milan-trainer Filippo Inzaghi is vernoemd, maar naar de burgemeester van Milaan die de villa in 1864 liet bouwen.

 

Zambrotta

 

Wereldkampioen Gianluca Zambrotta van AC Milan is een comasco (inwoner van Como) van geboorte, woont tegenwoordig in Carate Urio en vanzelfsprekend trouwde hij in 2005 dus ook aan het Comomeer met zijn Valentina.  

 

Stadio Sinigaglia

 

In Como zelf wordt ook profvoetbal gespeeld, in het direct aan het meer gelegen historische Stadio Sinigaglia (zie foto).  Calcio Como 1907speelde tot 2003 nog in de Serie A, zakte af naar de Seconda Divisione (de vroegere Serie C2), maar wist in 2009 weer te promoveren naar de Prima Divisione (de vroegere Serie C1).

 

De club speelde daardoor weer voor een jaar op hetzelfde niveau als de andere profclub van het Comomeer, Calcio Lecco 1912. Die club speelde in de jaren '60 enkele seizoenen in de Serie A, maar staat normaal gesproken in de schaduw van Como. Dat is ook nu weer het geval want Lecco speelt sinds sinds 2012 in de Serie D.