Het Lago di Como heeft altijd een grote aantrekkingskracht gehad op filmregisseurs. Alfred Hitchcock nam hier in 1925 zelfs zijn allereerste speelfilm op, The Pleasure Garden ('Il labirinto della passione'). De meeste opnames vonden in Cernobbio plaats, maar ook Nesso figureert in deze film. Het is niet onaannemelijk dat Nesso Hitchcock heeft gebracht tot zijn vermaarde fascinatie voor trappen. Of had de jonge Alfred deze obsessie al en koos hij daarom voor de treden in Nesso?

 

Pleasure20Garden

 

Een paar jaar later, in 1934, nam Max Ophüls hier zijn enige Italiaanse film op, La signora di tutti ('Everybody's woman').

 

Regisseur Luchino Visconti bracht een groot deel van de vakanties van zijn jeugd door in Villa Erba in Cernobbio, dat familie-eigendom was. Een belangrijke scene uit zijn speelfilm Rocci e i suoi fratelli (met Alain Delon en Claudia Cardinale) speelt zich af in Bellagio. In Villa Erba is tegenwoordig het museum 'La stanze di Luchino Visconti' gevestigd.

 

Bellagio is ook het decor van een sleutelscene uit Once upon a time in America (1984), als Robert de Niro (David 'Noodles' Aaronson) hier de laatste nacht met zijn jeugdvriendinnetje doorbrengt. De mansion van secretary Bailey is hier aan het Comomeer te vinden.

 

A month by the lake

 

In 1995 speelt een deel van John Irvin's A month by the lake af in Rezzonico. Na Piccolo mondo antico (1941) keerde de Italiaanse actrice Alida Valli voor deze scenes terug naar het Comomeer, samen met onder meer Vanessa Redgrave, Uma Thurman en Alessandro Gassman.

 

De laatste jaren krijgt het Como-meer, analoog aan Holly- en Bollywood, steeds vaker de bijnaam Lariowood. Niet alleen vanwege de komst van George Clooney en zijn beroemde vakantiegasten (Clooney kocht in 2002 Villa Oleandra in Laglio en brengt er sindsdien de zomermaanden door), maar ook vanwege het grote aantal buitenlandse speelfilms dat het Lago di Como recent als locatie koos.

 

GeorgeInBoot

 

Marleen Gorris draaide in 2000 in Villa Erba in Cernobbio haar speelfilm The Luzhin defence; een verfilming van een verhaal van Nabokov, met John Turturro en Emily Watson in de hoofdrollen.

 

In 2002 is Villa Balbianello in Lenno te zien in Star Wars: Episode II - Attack of the Clones.

 

ocean12 clooney

 

Weer twee jaar later bleef George Clooney dicht bij huis toen voor een belangrijke scene uit Ocean's Twelve (2004) opnieuw gekozen werd voor Villa Erba. Op het terras vindt de ontmoeting plaats tussen Danny Ocean en 'The Nightfox' (Vincent Cassell).

 

In 2006 speelt een deel van de James Bond-film Casino Royale zich af aan het Como-meer als Daniel Craigg en zijn tegenspeelster in Villa Gaeta in San Siro en Villa Balbianello in Lenno verblijven.

 

In 2009 tenslotte is The Other Man, met Antonio Banderas in de hoofdrol, uitgekomen, die voor een deel gedraaid werd in Villa d'Este in Cernobbio.

alg_movie_the_other_man2